Ana Sayfa > Sebze Yemekleri > Hodan

(Hodan nasıl yapılır)

Hodan için kullanılan malzemeler :
1 kg. hodan
4 adet piyazlık doğranmış soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
4 adet yumurta, karabiber
1 adet kesme şeker

Tarifi :
Hodanları ayıklayıp yıkayın. 5 cm. boyunda doğrayıp, sirkeli tuzlu suda 1 saat bekletin. Yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün ve iyice sıkın. Bir tencerede yağla soğanları sararıncaya kadar kavurun, üzerine haşladığınız hodanları ilave edin. Birkaç kez ateşte çevirip, bir kahve fincanı su ekleyerek kısık ateşte 10 dk. daha pişirin. Suyunu tamamen çektikten sonra üzerine yumurtaları kırın. Hızlıca karıştırın. Yumurta akları beyazlaşıp katılaşınca ateşten alın. Üzerine karabiber serpip servis yapın.

NOT:

Hodan Nedir

Diğer İsimleri : Zembil çiçeği, Sığırdili, Borago officinalis

Botanik Bilgi : Hodangiller familyasının örnek bitkisidir. Hodan 0,3-1mm boyunda çok yıllık, dikine yükselen, oldukça sık çatallaşan ve üzeri kaba tüylerle kaplı bir bitkidir. Yaprakları değişken sıra ile dizili, kenarları kertikli, üzeri, pürtüklü, yumurta veya eliptik şekilde, 5-20cm uzunluğunda, 3-15cm eninde sığırdili şeklinde alt yaprakları büyükçe ve üst yaprakları küçüktür. Çiçekleri salkım gibi sıkça ve şemsiye gibi topluca bir arada olduğundan Salkım, Şemsiye çiçek demeti diye de anılır. Çiçekleri mavimsi mor, mavi veya leylaki mor renkte, geniş mızrak veya ortadan sonra üçgen şeklindeki beş adet taç yaprak ve ince mızrak şeklinde tüylü, yeşil renkli, beş adet kupa yaprak ile ortada leylaki renkli döllenme tohumlarından oluşan meyveleri 4 tohumlu, tohumları oldukça küçük, kahve renkli ve uç kısmında siğil gibi bir çıkıntıya sahiptir.

Körpe yaprakları salata, peynir ve diğer bazı yiyeceklere katılır. Bazı yerlerde sebze olarak yenir.

Bilinen Bileşimi : Müsilaj, saponin, reçine, potasyum nitrat.

Toplanması - Kurutulması : Mayıs’tan Ekim’e kadar yaprakları ve çiçekleri toplanarak yenebilir, veya 50˚’de kurutularak kaldırılır. Bitkinin çok sulu olması nedeni ile havalı ve sıcak günlerde kurutulması dahi çok zordur. Bu nedenle suni olarak kurutulması gerekir.

Özellilleri : Depüratif / kanı temizleyici, sudofirik / terletici, antifebril / ateş düşürücü, diüretik / idrar söktürücü, mukolitik / balgam söktürücü, sedatif / rahatlatıcı, pürgatif / müshil.

Faydaları :

Öksürüğü keser. Balgam söktürür.

Terletici ve ateş düşürücüdür.

Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir.
Solunum yollan hastalıklarına iyi gelir.

Akciğer zarı yangılarını (satlıcan) azaltır.

İdrar söktürücüdür. Kanı temizler.

Emziren kadınlarda süt gelişini artırır.

Kullanım Şekli : Yaprak-çiçek karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp, üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek karışım hazırlanır. Bu karışımdan günde üç kez birer bardak içilir.

Ayrıca hodan bitkisi yara ve yanıklara da iyi gelir.Bunun için yapraklarından lapa hazırlanır ve yaranın üzerine konulur.


Yemeğin mevsimi : Her Mevsim
Yanında yenebilecek tavsiye yemekler :
Kaç Kişilik : 8

Gönderen : melaba
Gönderdiği tarih : 12 Eylül 2009

Arama


Günün Püfü

Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin





Sayfa 0,036 saniyede oluşturuldu.