Ana Sayfa > Çorbalar > Borç Çorbası

(Borç Çorbası nasıl yapılır)

Borç Çorbası için kullanılan malzemeler :
1 lt su
500 gr kemikli dana eti
1/2 çay bardağı sıvı yağ veya 2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 büyük kırmızı pancar
300-400 gr lahana
2 patates
1 soğan
2 ortaboy havuç
1/2 kereviz
1 yemek kaşığı domates salçası (ben 1,5 kullanıyorum)
3 adet kabukları soyulmuş minik domates
2 çay kaşığı sirke
3-4 diş sarımsak
şeker,tuz
4 yemek kaşığı krema
karabiber
1 defne yaprağı
maydonoz ve dereotu

Tarifi :
Kemikli etten bulyon hazırlanır.Düdüklü tencerede haşladım kemikli eti, iyice pişince kemiklerinden kurtardım bir tabağa aldım.

Kibrit çöpü şeklinde doğranmış(jülyen denen şekil hani ) soğan, havuç, kereviz ve maydonoz kökü kızdırılmış yağda çevrilir.

Pancarı (kibrit şeklinde doğranmış) ayrı bir tencerede kapağını kapatarak pişiriyoruz. Biraz piştikten sonra üzerine yağ, salça,domates, şeker, sirke ve biraz bulyon ilave ediyoruz.

Yağda çevirdiğimiz malzemeleri de üzerine ilave ederek pişmeye bırakıyoruz.

Kaynamakta olan et bulyonuna dilimlenmiş patates ,3-5 dakika sonra da erişte şeklinde doğranmış beyaz lahanayı ilave ediyoruz.

Kısık ateşte 10 dakika piştikten sonra önceden pişirdiğimiz sebzeleri de patates lahana karışımlı bulyona katıyoruz. Kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıyoruz.

Ocaktan aldığımız çorbaya tuz,karabiber, defne yaprağı ve ezilmiş sarımsakları katıyoruz. 15-20 dakika sonra çorba servise hazır.

Sofraya verilirken çorbanın üzerine eklediğimiz krema , doğranmış maydonoz ve dereotu çorbanın tadına tat katıyor.

Aslında orjinal tarifte smetana adında bir süt ürünü sos kullanılıyor. Türkiyede nerede bulacağımı bilemedim bende süzme yoğurt ve kremayı karıştırdım sos olarak öyle ikram ettim.

Meraklısına Not: Ankara' da bu çorbayı Göksu Lokantası'nda bulabilirsiniz onlar etsiz yapıyor. İstanbul'da yaşayanlar için ise adres Rejans Restaurant.

Not: Bu çorbanın püf noktası pişirip bir gece buzdolabında saklayıp ertesi gün yemek. hatta rusların atasözü var en iyi borsh dünkü borshtur.

Yemeğin mevsimi : Her Mevsim
Yanında yenebilecek tavsiye yemekler :
Kaç Kişilik : 4

Gönderen : eReN KESDi
Gönderdiği tarih : 25 Mart 2010

Arama


Günün Püfü

Yemek taşarsa yemeğin taştıgı yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın. Soğuduktan sonra kolayca temizlenir.