Ana Sayfa > Pilavlar - Makarnalar > Tacik Pilavı

(Tacik Pilavı nasıl yapılır)

Tacik Pilavı için kullanılan malzemeler :
1 kg pirinç
1 kg havuç
2-3 adet orta boy soğan
1 kg et
sıvı yağ, miktarını genelde göz kararıyla koyuyorum
1 yemek kaşığı dövülmemiş kimyon,
isteğe bağlı olarak nohut, ama önce kaynatmanız lazım.

Altta sayacaklarım isteğe bağlı olarak konulabilir:
2 adet ayva, güzel bir aroma veriyor pilava.
ya da
2-3 adet baş sarımsak (toplu halde olanından)



Tarifi :
Hazırlık:
Etler Kuşbaşı olursa daha kolay olur, (orijinalinde büyük büyük atarlar etleri, servis edilirken doğranır) soğanları ortadan kestikten sonra yarım ay şekilde ince ince doğramanız lazım. Havuçlar (bu çok önemli) ince 7-8 santim uzunlukta olmalı, daha doğrusu bir havucu ikiye bölüp ince ince çubuk şeklinde kesmeniz lazım. (En zor iş budur)


Bunlar hazır olduktan sonra:

Eti kızartın kızartırken biraz tuz atarsanız etin lezzeti çıkar), sonra soğanı atıp et ve soğanı kızartmaya devam edin, Ocak tam açık olmalı.

Soğan hafif kızarınca havucun hepsini atın (bu aşamada sakın tuz atmayın), ilk attığınızda sanki tencere havuç dolmuş gibi oluyor, korkmayın, 5 dakika sonra o görüntü kaybolur.

Havuçlar ölene kadar kızartın. Sonra kaynamış su katın, havuçları kaplayacak kadar ve ocağın altını kısın, 1 saat kısık ateşte kaynasın ta ki attığınız su iyicene çekilene kadar. O sırada siz pirinci sıcak suya koyun, 30 dakika civarı beklesin.

1 saat geçtikten sonra, su iyice çekilince, yıkanmış pirinci tencereye boşaltın, (bu noktadan sonra SAKIN KARIŞTIRMAYIN) ve pirinci düzleştirin, ve pirinci işaret parmağının ilk boğumu kadar sıcak su koyun, ve tuz + dövülmemiş kimyonu atın, yukarda ek malzeme saydıklarımdan ayva olanı 4'de bölüp atabilirsiniz, baş sarımsakları da iyice yıkayıp atabilirsiniz, seçim size kalmıştır..

Sonra ocağın altını biraz açın, yani çeyrek durumuna getirin, ne çok yüksek ne çok düşük. bu şekilde üstü açık halde bekletin,, suyu tamamen çekmesi lazım, suyu tamamen çekilip çekilmediğini anlamak için kevgiri hafif vurunca dup dup ses gelirmiş, (validenin tekniği)
suyu tamamen çekince altını iyicene kısın ve kapağını iyice kapatın (DEMLEME meselesi) hatta ben kapakla tencere arasına kağıt havlu ya da gazete koyarım ve kapağın üstüne ağırlık koyarım (bkz: el yapımı düdüklü tencere).

10 dk bu şekilde bekledikten sonra altını kapatın, 15 dk da altı kapalı demlensin. Sonra, servise hazırdır pilav... Normalde memlekette büyük kazanda yapıldığı için ve kazanların şekli farklı olduğu için kapağı açtıktan sonra içindekileri direk kazanın içinde karıştırırlar. Ama Türkiye’de öyle kazan göremedim, o yüzden kapağı açın ve tenceredekini genişçe bir tepsinin içine döküp karıştırın ve servis edin.

Not: Düdüklü tencere kullanmamanız tavsiye edilir.

Tarifi bizim için orjinaline sadık kalarak veren Alisher Alimardonov'a teşekkür ederiz.

Yemeğin mevsimi : Her Mevsim
Yanında yenebilecek tavsiye yemekler :
Kaç Kişilik : 6

Gönderen : eReN KESDi
Gönderdiği tarih : 04 Ağustos 2009

Arama


Günün Püfü

Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.





Sayfa 0,018 saniyede oluşturuldu.