Ana Sayfa > Çorbalar > Ekşi Tarhana

(Ekşi Tarhana nasıl yapılır)

Ekşi Tarhana için kullanılan malzemeler :
yabani Erik
yarma
tuz
karabiber
kemikli et veya kurutulmuş et
börülce
tahin
nohut
kuru fasülye
yağ

Tarifi :
Antalya Akseki ilçesinin yüksek kesimlerinde yetişen yabani erik ( taş eriği ) ile yapılan bir tarhana çeşididir. Akseki dağlarında bulunan, bu yabani erik ağaçlarının sayıları, günümüzde oldukça azalmıştır. Bu sebeple, bu yöreye özel '' Ekşi Tarhana '' yapımında da azalmalar görülmektedir.

Hazırlanışı şöyledir; Yabani erikler, ağaçlardan toplanır, yıkanır. Tencerede su kaynatılır. Toplanan yabani erikler ( taş eriği ) kaynayan suya atılır ve yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Ilınınca, büyük bir tencerenin üzerine kevgir koyulur. Tenceredeki erikler, kevgire boşaltılır. Tahta kaşık veya el ile ezilerek, kevgirden geçirilir. Erik püresi, kevgirin altındaki tencerede birikir. Kevgirin üzerinde kalan, erik kabukları ve çekirdekleri atılır.

Erik püreli tencere, tekrar ateşe oturtulur. Kaynayınca, içine akşamdan yıkanıp, ıslatılmış buğday ( yarma ) suyu süzülerek, ilave edilir ve buğdaylar ( yarmalar ) yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Yıkanıp, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra ince doğranmış veya rendelenmiş domates ilave edilir.

Tuz ve acı biber de koyularak, bir taşım daha kaynatılır ve ateşten alınır. Ilınınca, masa üzerine yayılmış temiz beze veya tepsiye, kaşık kaşık koyulup dizilerek, güneşte arkalı önlü birkaç gün iyice kurutulur. Sonra bez torbalarda, evin en serin yerine asılarak, kışa saklanır. Hazırlanan Ekşi Tarhana, kışın pişirilirken içine, kemikli koyun eti, börülce ( karnıkara ), sarımsak, salça, 1-2 çorba kaşığı tahin, nohut, kuru fasulye, yağ v.b. malzemeler ilave edilerek pişirilir. Sıcak servis yapılır.

Kaynak: http://sevgininyemekleri.blogspot.com/2012/02/antalya-ili-akseki-ilcesi-dutluca.html

Yemeğin mevsimi : Her Mevsim
Yanında yenebilecek tavsiye yemekler :
Kaç Kişilik : 4

Gönderen : eReN KESDi
Gönderdiği tarih : 06 Mart 2012

Arama


Günün Püfü

Üç dakika suda beklettiğiniz taze limon hem daha kolay sıkılır hem de bol su verir.





Sayfa 0,026 saniyede oluşturuldu.