Somon Füme için kullanılan malzemeler :
1/2kg kemikleri ayrılmış somon
4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı kaya tuzu
1/2 su baredağı kuru dere otu.
1 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı çiçek yağı
Tarifi : Tuz şeker ve kuru dere otu karıştırılarak bir kısmı temiz ve derin bir tepsiye serilir. Kemikleri temizlenmiş olan somon balığı karışımın üstüne konularak görünmeycek şekilde balık kapatılır. Tepsinin üstünü aleminyum folyo ile kapladıktan sonra üserine ağırlık yapacak bir aparat konarak dolapta 3 gün bekletilir.
bekletilen balık yıkanır ve bir kaç parçaya ayrılır. Her bir parça yine sarılarak buzluğa konur. Donduktan sonra parçalardan biri alınır. dışarda hafif çözülmeye yakın ince ince dilimlenir. Sıvı yağ karışımında 2 gün bekledikten sonra servis yapılır.
Yemeğin mevsimi : Her Mevsim Yanında yenebilecek tavsiye yemekler : Deniz ürünlerinden oluşan bir sofrada muhteşem bir tamamlayıcı. Kaç Kişilik : 6